דף הבית » האם ניתן לשנות הסכם גירושין לאחר שאושר בבית משפט?
תוכן שיווקי

האם ניתן לשנות הסכם גירושין לאחר שאושר בבית משפט?

קרדיט תמונה FREEPIK

לאחר ניסיונות חוזרים ונשנים, בני הזוג סוף סוף הגיעו להסכמות והצליחו לערוך הסכם גירושין. אך לפעמים המציאות משתנה, וישנן התרחשויות לא צפויות המחייבות עריכת שינויים בהסכם הגירושין.

מתי ניתן לשנות הסכם גירושין שאושר על ידי בית המשפט, האם ניתן לבטל אותו ומה ניתן לעשות במקרה שבן הזוג מפר את ההסכם? כל התשובות במאמר שלפניכם.

מהו הסכם גירושין?

הסכם גירושין הוא סוג של חוזה שעורכים בני זוג שהחליטו להתגרש , בו בני הזוג מגיעים לפשרות ולהחלטות בכל הנושאים הכרוכים בגירושין כגון תשלום מזונות, משמורת, חלוקת רכוש וכדומה.

הסכם זה מהווה כלי משמעותי בגירושין שכן הוא מייתר את ההליך המשפטי, מונע מאבקים מיותרים וחוסך הוצאות כספיות גבוהות.

אך בשל העובדה שמדובר בהסכם בעל השפעה רבה על חיי בני הזוג ובמיוחד על חיי הילדים, נדרש לאשר את הסכם הגירושין בבית משפט, שכן ללא אישור של ביהמ”ש ההסכם לא תקף.

מהם התנאים לשינוי הסכם גירושין לאחר שאושר בבית משפט?

עורך דין גירושין גביזון מסביר כי התנאים לשינוי הסכם גירושין לאחר שאושר בבית משפט משתנים בהתאם לסוג הסעיף בהסכם אותו אחד מבני הזוג רוצה לשנות.

כאשר רוצים לשנות בהסכם הגירושין את הסעיפים הקשורים במזונות ילדים או סעיפים הקשורים בהסדרי ראיה ומשמורת פיזית של הילדים, התנאי לשינוי הסעיף הוא שהתרחש שינוי נסיבות משמעותי בגינו יש לשנות את הסכם הגירושין.

השינוי בנסיבות שיצדיק את שינוי ההסכם נדרש להיות שינוי שמתמשך לאורך זמן, שינוי שלא היה צפוי בזמן חתימה על הסכם הגירושין ושינוי משמעותי וקריטי.

לדוגמא, על מנת לשנות את גובה מזונות הילדים, על הצד שמעוניין לשנות את הסעיף להוכיח כי כעת המשכורת שלו נמוכה יותר, או שמצבו של הילד השתנה באופן בו הוא זקוק למזונות גבוהים יותר וכדומה.

כאשר מדברים על שינוי הסדרי ראיה ומשמורת, השינוי חייב לעלות בקנה אחד עם עיקרון טובת הילד.

במקרה שרוצים לשנות את הסעיפים הנוגעים לחלוקת רכוש, השינוי יתאפשר רק במקרים חריגים, שכן בית המשפט לא ממהר לבטל את הפשרה אליה הגיעו הצדדים.

לכן, השינוי יתאפשר בעיקר כאשר אחד הצדדים הטעה את הצד השני.

מתי ניתן לבטל הסכם גירושין שאושר בבית משפט?

בהיותו חוזה לכל דבר ועניין, ניתן לבטל הסכם גירושין שאושר על ידי בית המשפט אך ורק במקרים ספציפיים בעלי נסיבות מיוחדות:

  1. טעות והטעיה השלובה בחוסר תום לב – כאשר הסכם הגירושין נחתם כתוצאה מהטעיה של אחד מבני הזוג, בעוד שבן הזוג השני נהג בחוסר תום לב במהלך משא ומתן.

בן הזוג שמעוניין בביטול הסכם הגירושין נדרש להוכיח כי ללא המידע המוטעה שנמסר לו, לא היה חותם על ההסכם.

דוגמא להטעיה על ידי אחד מבני הזוג בעת עריכת הסכם גירושין היא אי גילוי על קיומו של רכוש מסוים.

  • כריתת הסכם גירושין בכפייה – במקרה בו בן הזוג אכן חתם על הסכם הגירושין, אך עשה זאת בעקבות אלימות או איומים שהופעלו על ידי בן הזוג השני.

מדובר על כל מצב שבו בן הזוג חתם על הסכם הגירושין שלא מתוך בחירה חופשית.

  • היעדר כשרות משפטית – כאשר בן הזוג שחתם על החוזה אינו כשיר משפטית, אין באפשרותו לכרות חוזים. לכן, במידה שאדם שאינו כשיר משפטית חתם על הסכם גירושין, יהיה ניתן לבטל את ההסכם.
  • קיפוח גורף של אחד מבני הזוג – במידה שהסכם הגירושין כולל סעיפים השוללים את זכויותיו של אחד הצדדים באופן גורף ובלתי סביר.

בן הזוג הפר את הסכם הגירושין – מה ניתן לעשות?

במקרה שאחד מבני הזוג הפר את הסכם הגירושין, לבן הזוג השני עומדות מספר אפשרויות לפעולה.

ניתן לפנות לבית המשפט על מנת לאכוף את ההסכם או לבטלו, או לחילופין ניתן לפנות להוצאה לפועל או למוסד לביטוח לאומי על מנת לקבל תשלומי מזונות שבן הזוג לא משלם.

אפשרות נוספת היא הגשת בקשה לבית משפט בהתאם לפקודת ביזיון בית משפט, שכן במסגרת הבקשה עשויים להטיל על בן הזוג שהפר את ההסכם סנקציות שונות החל מקנסות ועד לסעדים זמניים כגון צווי עיקול.

לסיכום, שינוי או ביטול של הסכם גירושין לאחר שאושר על ידי בית המשפט מהווה משימה לא פשוטה שכן הסכם גירושין הוא חוזה.

על מנת להימנע ממצב זה, מומלץ להיעזר בעורך דין או במגשר בעת עריכת הסכם הגירושין. במידה שבכל זאת אתם מעוניינים לשנות את ההסכם, חשוב לפנות לקבלת ייעוץ משפטי.