בעולם המשפטי הקשוח של גירושין, מעט מאוד אנשי מקצוע מצליחים לשמור על גישה אנושית אמיתית. במהלך תחקיר על מרכז “מוסכם”, השם הגדול בתחום הגישור בישראל, שמענו שוב ושוב על אוהד – האיש שמנהל את השלב הראשוני, רגע לפני שהזוגות מחליטים על הצעד הבא שלהם. כדי להבין מה עומד מאחורי השם, קבענו איתו שיחה שבה ניסינו לרדת לעומק של גישתו המיוחדת – וגם לעמוד על הקשיים שבדרך.
אז קודם כל, איך הגעת לתפקיד הזה?
“האמת שזה היה די במקרה,” הוא אומר בחיוך קל שמסגיר צניעות. “לא תכננתי לעבוד בתחום הגירושין. התגלגלתי לזה מתוך רצון לעזור לאנשים. לאט לאט גיליתי שזה משהו שאני באמת טוב בו – לא בגלל שאני מגשר מעולה, אלא בגלל שאני מקשיב. ברגע שאתה באמת מקשיב, אתה יכול להבין איפה הכאב נמצא.”
מה בעצם התפקיד שלך? איך אתה מגדיר אותו?
“אני לא מגשר,” הוא מדגיש באופן ברור. “אני האדם הראשון שהם פוגשים. המשימה שלי היא לעזור להם להבין מה הם צריכים – לא מה שאני או הארגון צריכים. לפעמים זה גישור, לפעמים ייעוץ זוגי, ולפעמים זה אומר שצריך להיפרד. אני מנסה לכוון אותם למסלול שיהיה הכי נכון עבורם, לאו דווקא מה שהכי מתאים לאינטרסים הכלכליים שלנו.”
איך מתמודדים עם הזוגות שמגיעים במצב נפיץ?
“אני לא אשקר, זה קשה. לפעמים אני לוקח דברים יותר מדי ללב. היה לי זוג שבו האישה רצתה להתגרש כי הבעל היה כל הזמן במילואים. היא הייתה נעולה לגמרי. היא רצתה לסיים את זה ולא ראתה אפשרות אחרת. אחרי השיחה הראשונה שלנו, לא הצלחתי לישון. המחשבה על מה שיקרה לשני הילדים שלהם פשוט לא עזבה אותי. אני יודע שזה לא מקצועי לקחת את זה ככה, אבל אני לא יכול שלא.”
ומה עשית במקרה הזה?
“שוחחתי איתה בנפרד ועזרתי לה להבין שזה לא משהו שהוא בחר בו – שזה נכפה עליו. במקביל, שוחחתי איתו והסברתי לו שהוא חייב להראות לה הערכה על כל מה שהיא עשתה בזמן שהוא נעדר. לשמחתי, הם החליטו לנסות לשקם את היחסים. אני לא יודע אם זה יחזיק, אבל לפחות נתנו לזה סיכוי.”
הייתה סיטואציה שבה הרגשת שאתה עובר את הגבול?
“כן, ברור. היה לי מקרה של בעל שבגד באשתו. הוא פנה אליי ואמר שאין שום סיכוי לגישור. היא ‘רוצה לראות את הדם שלי, הוא אמר. במקום לוותר, ביקשתי לדבר איתה. אני יודע שיש אנשים שיגידו שזה לא היה מהלך מקצועי, אבל הרגשתי שזה מה שצריך לעשות.”
ומה קרה בשיחה איתה?
“הסברתי לה שאני מבין את הכאב שלה, אבל ניסיתי גם להראות לה את התמונה הגדולה יותר – את הילדים שלהם, את ההשלכות של מאבק משפטי ממושך. בסופו של דבר, היא הסכימה להיפגש ולדבר. לא אגיד שזה היה קל, אבל תוך חודשיים הם הגיעו להסכם. הם לא חברים טובים, אבל לפחות הילדים שלהם לא נפגעו ממלחמות מיותרות.”
יש מקרים שאתה מרגיש שנכשלת בהם?
“בטח. אני לא מציל את כל הזוגות שמגיעים אליי. לפעמים אני מנסה יותר מדי. יש מקרים שבהם אני מרגיש שיכולתי לשחרר מוקדם יותר, אבל אני פשוט לא מסוגל. אני לא יודע אם זה יתרון או חיסרון, אבל אני תמיד מרגיש שיש עוד משהו שאפשר לעשות.”
מה הופך את מרכז “מוסכם” לייחודי בעיניך?
“אני חושב שזה הגישה שלנו. אנחנו לא מנסים לדחוף תהליכים רק כדי לסגור עסקאות. המטרה שלנו היא באמת לעזור לאנשים. לפעמים זה אומר להפנות אותם למקום אחר, או אפילו להמליץ להם לנסות ייעוץ זוגי לפני שהם נכנסים לתהליך גישור. אני מרגיש שזה מה שמבדיל אותנו – היכולת לראות את האדם שמולנו ולא רק את התיק.”
איך אתה מצליח לשמור על עצמך בתוך כל זה?
“אני לא תמיד מצליח,” הוא מודה בכנות. “יש לילות שאני חושב על הזוגות שפגשתי, על הילדים שלהם, על מה שהיה יכול להיות. מה שמחזיק אותי זה האמונה שאני עושה את הדבר הנכון – או לפחות שאני מנסה. לפני כל שיחה אני מתפלל שהקדוש ברוך הוא ייתן לי את הכוח והמילים הנכונות. זה מה שעוזר לי לזכור שאני כאן כדי לשרת מטרה גדולה יותר.”
מה היית ממליץ לזוגות שנמצאים בצומת הגירושין?
“אם אתם מוצאים את עצמכם בנקודת משבר זוגית, זכרו שלא כל דרך מחייבת עימותים ומלחמות. יש גם דרך אחרת, דרך שבה אתם יכולים לשמור על כבוד הדדי, על טובת הילדים, ואפילו על התקווה לעתיד טוב יותר.
אל תקבלו החלטות פזיזות שעלולות להוביל לחרטות. פנו ל’מרכז מוסכם’ ובקשו לדבר עם אוהד ישירות. גם אם התהליך לא יתחיל שם, הוא יכול להתחיל במקום שבו תקבלו הקשבה אמיתית והכוונה נכונה.”
תודה לך, אוהד, על הראיון הכנה, על השיתוף ועל השליחות שלך.
לשיחת יעוץ והכוונה ללא עלות התקשרו: 0559706367
לקבל מידע נוסף והשארת פרטים: