דף הבית » בית המשפט העליון: רשות האוכלוסין מחויבת לרשום את “נישואי יוטה”
צרכנות

בית המשפט העליון: רשות האוכלוסין מחויבת לרשום את “נישואי יוטה”

הרב עו"ד אורי רגב. קרדיט: יח"צ

בית המשפט העליון דחה היום (ג’) את בקשתה של פרקליטות המדינה לעיכוב ביצוע של פסק הדין שניתן בנושא “נישואי יוטה”. משמעות ההחלטה היא שרשות האוכלוסין מחויבת לפעול מיידית על פי פסק הדין שניתן לפני כחודש בבית המשפט לעניינים מנהליים בעתירה שהגישה עמותת חדו”ש – לחופש דת ושוויון יחד עם מספר זוגות שנישאו באמצעות “זום” מול עורכי נישואין ביוטה. בפסק הדין קבע בית המשפט המנהלי בירושלים כי על רשות האוכלוסין ומשרד הפנים לרשום כנשואים כל זוג אשר נישא במסגרת “נישואי יוטה”. פסק הדין שניתן לא יושם עד כה, בשל החלטות זמניות לעיכוב ביצוע שניתנו, אולם כעת ביטל בית המשפט העליון את העיכוב הזמני. משמעות ההחלטה היא שרשות האוכלוסין מחויבת לרשום את הזוגות כבר כעת, למרות שערעור שהוגש על פסק הדין עודנו תלוי ועומד.

כזכור, “נישואי יוטה” הם נישואים הנערכים בהיוועדות חזותית מול עורך נישואין במדינת יוטה שבארה”ב, ואפשרה כבר לאלפי בני זוג מכל העולם, ובהם גם כבר כ-600 זוגות מישראל, להינשא ממקום מגוריהם ללא צורך להגיע פיזית ליוטה. כידוע, בישראל קיימת אפשרות להתחתן רק על פי הדין הדתי. על פי ההערכות כ-700,000 איש אינם יכולים להינשא כלל בישראל, ביניהם כחצי מיליון עולים שנחשבים לחסרי דת, זוגות חד מיניים, מתגיירים רפורמים וקונסרבטיבים, וזוגות פסולי חיתון לפי ההלכה (כמו כהן וגרושה, או כהן וגיורת). כל אלה, וכמובן זוגות המסרבים להינשא ברבנות מטעמים מצפוניים, יכולים להינשא ב-“נישואי יוטה” מבלי לצאת מהארץ. כאמור, משמעות ההחלטה הנוכחית היא שרשות האוכלוסין מחויבת לרשום נישואין אלה כבר כעת, מבלי להמתין להכרעה בערעור שהגישה המדינה.

הרב עו”ד אורי רגב, מנכ”ל עמותת חדו”ש – לחופש דת ושוויון הביע סיפוק מהחלטת בית המשפט ואמר כי “אמנם אין זה עדיין פסק הדין הסופי בערעור המדינה, אבל הוא ממחיש את חשיבות הכרזתו של רוה”מ לשעבר, מנחם בגין ז”ל, “יש שופטים בירושלים” ואת הסכנה לציבור אם תתקבל דרישת המפלגות החרדיות ל”פיסקת התגברות”. שמחנו לראות שבית המשפט קיבל את עמדתנו, ואנו מנחים את 8 משפחות העותרים שייצגנו לפנות כבר מחר ללשכות רישום האוכלוסין כדי לרשום באופן מיידי את נישואיהם, לאחר שחלקן ממתינות כבר כמעט שנתיים לכך. בצד זאת ניידע גם את מאות הזוגות האחרים שהמדינה סירבה עד היום לרשום, בתקווה שרשות האוכלוסין תכבד את הפסיקה המורה לה לנהוג באופן זהה בכל שאר הזוגות שנישאו בנישואי יוטה”.

עו”ד שגיא אגמון, המייצג את העמותה ואת הזוגות בערעור, בירך גם הוא על ההחלטה:  “זכותם של אזרחי ואזרחיות ישראל להינשא על פי השקפתם ועם בחירי-לבם נמצאת תחת מתקפה מתמדת מצד גורמים המבקשים להכפיף את ההיבטים האינטימיים והפרטיים ביותר של חיינו להלכה האורתודכסית ולרבנות. ההחלטה הנוכחית מדגימה שוב שבית המשפט העליון הוא המגן האחרון של הציבור מפני הדורסנות של גורמים אלה”.